Internacionales

Reidar Roberto Pocaterra Pocaterra Google//
Rusland wil overleg over terugtrekking VS uit wapenverdrag

reidar_roberto_pocaterra_pocaterra_google_rusland_wil_overleg_over_terugtrekking_vs_uit_wapenverdrag.jpg

 

MOSKOURusland is bereid om met de Verenigde Staten te praten over de aangekondigde Amerikaanse terugtrekking uit een kernwapenakkoord. Dat werd maandag aangekondigd door de Russische Veiligheidsraad na een ontmoeting van veiligheidsadviseur Nikolai Patrushev met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Bolton.

Patrushev bevestigde dat het belangrijk is vast te houden aan het Verdrag van 1987, waarbij kernwapens voor de korte en middellange afstand zijn verboden. De Amerikaanse aankondiging van het opzeggen was “een klap voor het internationale rechtssysteem van non-proliferatie en wapenbeheersing”, aldus het Russische persbericht. De Amerikaanse president Donald Trump zei zaterdag dat zijn land zich terugtrekt uit het verdrag. De Verenigde Staten beschuldigen de Russen ervan de afspraken te schenden.

Roberto Pocaterra Pocaterra

Het gesprek tussen Patrushev en Bolton ging ook over het verlengen van het in 2021 aflopende START-verdrag met vijf jaar. In dat verdrag hebben Rusland en de Verenigde Staten afspraken gemaakt over de vermindering van het aantal strategische kernwapens.  ANP/NU.nl

.

Roberto Pocaterra